Munkahely és magánélet

A nagy klasszikus, a magánélet és a munkahely kapcsolatának kérdése. Lehet a munkánkba menekülni a magánéleti problémák elől?…

Szerencsés dolog a munkahelyről barátokat vagy házastársat választani? Hogyan őrizhető meg a magánélet védelme egy pörgős munkahely mellett? Hogyan segítheti a munkánk a magánéletünket?

9 hozzászólás

 • csupasziv szerint:

  A munkahelyemen az orrom előtt ment tönkre egy párkapcsolat, a hölgy és az úr továbbra is ugyanott dolgoznak, bár másik részlegen, a feszültség tapintható, a történet közel 4 hónapja tart, a vezetés már kérte pszichológus segítségét, de mindketten elutasították a terápia lehetőségét. A kolléganőm hagyta el az élettársát, de sokszor napokig nem lehet vele rendesen együttműködni annyira maga alatt van. Az előző munkahelyemen is volt hasonló probléma. Én soha nem választanék magamnak élettársat vagy férjet a munkahelyemről, illetve csak abban az esetben, ha valamelyikünk máshol helyezkedne el. Rosszak a tapasztalataim, de kíváncsi vagyok, hogy a fenti esetben mit lehetne tenni, hogy a tönkrement kapcsolat ne terhelje a mindennapi munkavégzést. Köszönöm.

 • Léder László szerint:

  Párkapcsolat a munkahelyen. Csupaszív történetéhez a következőt tudom elmondani: Ezt a helyzetet az érintettek személyes vezetőinek kellene kezelnie. Ha a magánéleti probléma a munkavégzést negatívan befolyásolja, azt a vezetőnek észlelnie kell és megoldást keresnie. A magánéleti problémát csak diszkrécióval és az érintett munkatársakkal személyes megbeszélés keretében lehet tisztázni. Erőből nem lehet lélektani problémákat megoldani, de a vezető megteheti, hogy munkatársat közös megegyezéssel szabadságra küldni, illetve kéri, hogy vegye szakember segítségét igénybe, minden esetre a vezetőnek a munkacsoportot, és a munkafolyamatokat védenie kell. Nagyobb kérdés, a munkahelyi párválasztás. A statisztika és saját tapasztalataink sajnos azt mutatják, hogy nem jó döntés munkahelyről úgy társat választani, hogy továbbiakban is együtt fognak dolgozni. Még a vállalkozó párok, házaspárok esete is nagyon bonyolult, de a másokkal egy munkahelyen együtt dolgozó pároké még nehézkesebb. Azt persze nem mondhatjuk hogy senki ne válasszon párt a munkahelyéről, mert sokaknak ez az egyetlen közösségi találkozóhely, de jó tudni, hogy a közös munkahely veszélyeztetheti a már kialakult kapcsolatot.

 • Pereznyák Gábor szerint:

  Házastárs a munkahelyről: személyes tapasztalatom, hogy közép-hosszabb távon nem túl szerencsés, ha mindkét fél egy munkahelyen dolgozik – főként ha a munkába járás is egyszerre történik, ugyanis a munkába járás közben teljes mértékben kibeszélhető a mindkét fél által ismert munkahely, így elmarad az otthoni „mi történt ma veled, drágám” beszélgetés… Más szemszögből, pedig a munkahelyen nem kaphat egyik fél sem objektív visszajelzést, hiszen tudatosan vagy tudat alatt a vezetőség együtt kezeli a (házas)párt… Persze, ez adott esetben lehet hasznos is, azonban a személyes – teljesítmény-alapú – értékelésre nem számíthatunk…

 • Léder László szerint:

  Gábor hozzászolásáról eszembe jutott az az esetünk, amikor ugyanannál az autóipari cégnél dolgozó élettárs-pár közül, a hölgyet a vezetőség már rég kirakta volna szíve szerint, de a hölgy élettársa a cég egyik legmegbízhatóbb dolgozója volt, ezért halogatták a döntést, nehogy a férfi is elmenjen. Ebből aztán elég nagy cégen belüli feszültség lett, úgyhogy kirakták a hölgyet, az élettársa pedig teljesen demotivált lett és fél év múlva ő is otthagyta a céget, vele ment két jól felkészült szakember is, akikkel egy teamben dolgoztak…

 • Hetyei Lajos szerint:

  Személyes tapasztalatom, hogy semmilyen rokonnal nem szabad együtt dolgozni!
  Na persze azért ezt sem szabad általánosítani mivel minden ember különbözik és ami nekem nem ment, talán az én hibámból, az másnak működhet.
  Ami biztos, hogy nagyon kényes téma de nagyban függ a cég szervezeti felépítésétől, egy kis vállalkozásban működhet a dolog. Ahogy itt nálunk egy kollégánál működik is! Nem tudom hogyan csinálják de kívülről úgy látszik minden ok.

 • Léder László szerint:

  Szerintem főleg akkor gázos a rokoni kapcsolat, ha valamelyikük vezető beosztásban van, a másik pedig a beosztottja. ( pláne, ha fordítva van mint otthon : ) )

 • Puszedli szerint:

  Sziasztok!

  Manapság sajnos az a trend, hogy az ember előbb valósítsa meg önmagát és az álmait, építsen karriert és tegyen szert biztos egszisztenciára ( mindezt önerőből, vagy a szülők támogatásával). Egy adott ember friss diplomával, tele ambícióval bekerül egy céghez, ahol hasonló korú emberekkel dolgozik együtt. Kialakul a szimpátia, munkahelyi barátságok alakulnak ki, és elkezdődnek a bulizások. Ellenkező nemű kollégák közt, akiknek nincsen párjuk, és 1 hullámhosszon vannak nemcsak a munka terén, hanem emberileg is, ott könnyen kialakulhat egy kapcsolat ( még akkor is, ha nem lesz hosszú életű a dolog). Ugye amíg az ember nem találja meg az igazi párját, addig jól érezheti magát az esélyesekkel is. Az ember nincs fából, előbb utóbb a karrierépítés közben is szükségét érezheti egy társas kapcsolatnak. Ilyenkor a legegyszerűbb megoldás, ha a munkahelyéről választ partnert.
  Én mindig is tartottam magam a „házinyúlra nem lövünk” elvhez, mert nem tartom egészséges dolognak azt, ha az ember egy kollégájával alakít ki párkapcsolatot.
  Egy szakítás esetében milyen kényelmetlen lenne, minden nap együtt dolgozni a régi partneremmel, emellett felesleges feszültségre meg senkinek nincs szüksége
  Szingli éveimben lehetőségem lett volna rá nem is egyszer, hogy viszonyt kezdjek egy kollégával, de mindig visszautasítottam, mivel a munkát válasszuk külön a magánélettől.
  Meggyőződésem, hogy fent lehet tartani az egyensúlyt a munka és a magánélet között egy kis odafigyeléssel. Nem szabad hagyni, hogy a munkánk a magánéletünk rovására menjen, és fordítva. ( Nem visszük haza a munkát, és az otthoni problémákat nem visszük be a munkahelyünkre). Erre mondhatja bárki, hogy könnyű erről beszélni, de megvalósítani nagyon nehéz. Akik szerint ez csak közhely, vagy üres locsogás, akkor itt vagyok erre én élő példának, hogy működik a dolog.

 • Léder László szerint:

  Szia Puszedli!

  Bocs, h csak most reagalok, de vartam, hatha meg valaki beszall a heten… teljesen egyetertek veled, a hazi nyulra nem lovunk, aranyszabaly, biztos hogy vannak kivetelek, hogy emberek a munkahelyukon talaljak meg a parjukat, de az en barati koromben is tortent, hogy ezek utan a holgy inkabb eljott a munkahelyrol, mert nem erezte magat tovabbra is jol, ugyhogy a kapcsolat jol mukodott. Izgalmas tema lehet a titkos munkahelyi kapcsolat is, szerintem tobb van mint gondolnank, en is tudok nehanyrol, ahol titkoljak a viszonyt, ugyhogy erre semmi okuk nem lenne, tehat nem hazassagtoresrol beszelek… Ha tonkre megy a kapcsolat a munkahelyen eleg nehez idoszak kovetkezhet mindkettojuk eleteben…

 • Molnár Nikolett szerint:

  Sziasztok!

  Harmadéves pszichológus hallgató vagyok, és most készítem a szakdolgozatomat, melyhez tartozó munka-család konfliktust és munkahelyi versengést mérő kérdőívemhez keresek minél több aktív munkavállaló és legalább stabil párkapcsolattal rendelkező kitöltőt. A kérdőív kitöltése kb. 10 percet vesz igénybe és anonim módon történik. Ha van rá lehetőség, kérem osszátok meg kollégáitok, ismerőseitek közt, illetve szakmai fórumokon!
  Segítségeteket ezúton előre is köszönöm!

  A kérdőív linkje: https://docs.google.com/forms/d/1X71jiBL1bwqwDRAyVTlCkaHOvwZ6-uAAsiTsTbK1y04/viewform

Szóljon hozzá most!