Outdoor és rekreációs lehetőségek

Mi is ez a rekreáció? Van számos meghatározás, amit általában a rekreáció történetének egyes időszakaival hoznak párhuzamba.
„Munkavégző képesség helyreállítása, fenntartása.”; „A szabadidő eltöltés kultúrája.”; „A teljes szellemi és fizikai jól lét és jó közérzet kialakítása.” A tudományág fiatal életkora és sokféle meghatározása is mutatja milyen sokszínű és változatosan felhasználható valójában.

Rekreáció Magyarországon!

Jelenünk társadalma úgy tűnik nem jó irányba halad. Magyarországon különösképpen! Az ismert mortalitási és morbiditási adatok azt mutatják, hogy az emberek jellemző belgyógyászati és pszichés problémákkal küzdenek, fáradtak, gyakran teljesítő képességük határán mozognak. Ezen változtatni kell. A rekreáció egy eszköz erre. A prevencióban és a rehabilitációban egyaránt fontos szerepe lehet. (Ha lehet, inkább a prevencióban) Mivel itthon ez még egy gyerekcipőben járó szakma, ezért a mi feladatunk nem csak a szakmai ismeretek magas szintű alkalmazása, hanem a figyelemfelhívás is, az érdeklődés megfelelő szintű felkeltése. Sajnos gyakran ez is kevés. Az emberek jelentős része kényszerpályán mozog. Külső kényszerek és belső kényszerek korlátok közé szorítják a hétköznap, dolgos emberét. Sajnos a külső kényszerek könnyítésébe csak nagyon korlátozottan tudunk segíteni, de talán segíthetünk könnyebbé tenni a mindennapi stressz elviselését.

Én és a rekreáció
Mint a rekreátorok többsége, én is szakosodtam. Az én vonalam az outdoor rekreáció. Ki a szabadba, a természetbe, és ha lehet minél több mozgással. A természet erői (hegyek, vizek, erdők, táj, napsütés) önmagukban többlet energiákkal töltik fel a bennük részesülőket és a sport, a mozgás is akár önmagában is jelentős stressz oldóként funkcionál. Ez a két erő együtt csodákra képes. A kiszakadás a mindennapok megszokott környezetéből párosítva egy arányos fizikai kihívással egyrészt ébresztőt fúj a gondolatoknak és a szervezetünknek egyaránt, másrészt saját magunk megismerésének, vagy rég elfeledett énünk előhívásának is remek eszköze.
Szeretném kiemelni, hogy rekreátor vagyok és számomra nem az a cél, hogy extrém határterhelésekkel érjek el eredményt, hanem arányosan, hiszen mindannyian mások vagyunk, mást bírunk, pszichikailag, érzelmileg, fizikailag.
Szívesen részt veszek akár egy sport köré szerveződő utak, táborok szervezésében, lebonyolításában, vagy többszintű, különböző mozgásos és más rekreációs és/vagy tréning jellegű programokban.

Amit vállalunk:
Csapatépítés

  • Célirányos játékos feladatok végrehajtása természetben
  •  Komplex alkotás részfeladatokkal, csapatok összedolgozása a közös sikerért (tutajépítés, menedékhely építés)
  •  Történet feldolgozás szerepjátékokkal, a természetben található vélt veszélyhelyzetekkel.
  •  Extrém-, vagy kalandsportok csapatoknak, vélt veszélyhelyzetekkel (rafting, via ferrata, laser force, quad, stb.)

Rekreáció

  • Egy vagy több napos szabadidős tevékenység természetben.
  • Gyalogtúrák, hótalpas túrák, sítúrák
  •  Vízitúrák folyón, tavon, tengeren, kenuval, kajakkal