Pszichológiai szűrések

Pszichológiai szűrések: mire használhatók és mire nem?

A „pszichológiai szűrés” kifejezés, első hallásra gyakran nyugtalanságot kelt. A nyugtalanság oka érthető, hiszen mindannyian természetesen védekező rendszerrel rendelkezünk belső világunk, érzéseink, személyes szféránk megóvására. Ez a reakció olyannyira egészségesnek tekinthető, hogy „pszichológiailag” éppen az tűnik rendellenesnek, ha ez a viselkedés elmarad. Ugyanakkor, a pszichológiai szűrővizsgálatok, megfelelő módon és körülmények között elvégezve, jó lehetőséget jelenthetnek önmagunk jobb megismerésére és fejlesztésére.

Milyen szűrővizsgálatok léteznek?

Nagy általánosságban, bármilyen lelki jelenség, érzelmi állapot, gondolkodásmód, viselkedéstípus mérhető pszichológiai eszközökkel.
Leggyakrabban képesség és személyiség vizsgálatokat végzünk. Természetesen a képességek és a személyiség sok szempontból összefüggnek egymással.

Hogyan mérhető a személyiség?

A személyiség összetevőinek mérésére rendkívül sok eljárás létezik. A leggyakrabban használt személyiség teszt az un CPI ami a Californian Personality Inventory rövidítése.
A teszt nem klinikai teszt, vagyis az átlagos népesség személyiség összetevőit méri megbízhatóan. A CPI több előnnyel is rendelkezik. A magyar nyelvű CPI teszt, a magyar népesség átlagértékeihez viszonyított eredményt ad, ami rendkívül fontos, mert sok, magyarra fordított, de Magyarországon nem adaptált teszt található  elsősorban  a munkaerő piaci méréseknél. A teszt további előnye, hogy nem rendelkezik jó válaszokkal, a tesztet ilyen értelemben nem lehet megtanulni vagy becsapni. Természetesen torzítani lehet a teszt eredményeit, ezt azonban  a teszt érzékenyen kimutatja. A teszt minden esetben jelzi, ha a kitöltő nem reális válaszmintát ad.

Mire használható a CPI teszt?

A CPI teszt nagyon jól használható kiválasztásra, mivel a szélsőséges eredményeket stabilan mérni képes. Így, a teszt első szűrésre is felhasználható, többek között kiválóan méri a szociális készségeket, szorongást, az érzelmi stabilitást, általános megbízhatóságot. A teszt rendelkezik a vezetői készségek mérésre összesített indexekkel is, hat vezetői készség faktort mér, amelyek alapján jól elkülöníthetőek a vezetésre alkalmas, illetve alkalmatlan jelöltek.

Egyéb személyiségvizsgáló eszközök

A CPI teszt mellett természetesen sok egyéb teszteljárás létezik. A munkapiacon gyakran alkalmazott még az MMPI, ami a CPI klinikaverziójának tekinthető, a Lüscher teszt, vagy az MBTT (Myers-Briggs Típusindikátor Teszt).

Képesség vizsgáló eljárások

Ahogy a bevezetőben már utaltunk rá, gyakorlatilag bármely képesség mérhető pszichológiai eljárások segítségével. Leggyakrabban mért képességeink, a különböző intelligencia faktorok (pl. formális, intelligencia, szociális, érzelmi intelligencia stb.), illetve a figyelmi, emlékezeti, problémamegoldó, konfliktuskezelő készségek.

Még több információt kaphat pszichológiai mérőeszközeinkről, PsychoLab oldalunkon.